Uztura bagātinātāji locītavām

Ļoti bieži Internet forumos, domubiedru grupās, e-pastos cilvēki man prasa: “A ko man darīt, ja man sāp tāda un tāda locītava?” Es kā cilvēks, kurš visai skeptiski attiecas pret ārstēšanu caur Internetu un kuram pašam nav nekādas medicīniskās izglītības, taču ir dažādu savainojumu pieredze parasti uzreiz saku – ir jāiet pie ārsta! Vienkārši tāpat nekas nepāries, iespējams kļūs tikai sliktāk.

 

No otras puses, visiem fizkultūriešiem, ka cilvēkiem, kas sevi pakļauj lielākai vai mazākai, taču regulārai slodzei, cilā svarus, skrien utt., ir jāpadomā par to, ka veselība ir jāsargā un jāsaglabā, tajā skaitā arī locītavu veselība. Vēl jo vairāk, par to ir jādomā tāpēc, ka locītavu un saišu kaites ir ļoti grūti ārstējamas. Tieši tāpēc šajā bloga ierakstā runa būs par uztura bagātinātājiem, kas mums palīdz saglabāt locītavas kārtībā.

 

elbow pain rotatorKo parasti vēlas panākt lielākā daļa zāles apmeklētāju? Pareizi, muskuļu masas pieaugumu, spēka pieaugumu utml., tas viss ir ļoti forši, taču ja vēl tie, kuri nodarbojas ar pauerliftingu, svarcelšanu, armvrestlingu pievērš uzmanību locītavu un saišu stiprināšanai, tad liela daļa bodibildinga virzienā aizgājušo fizkultūriešu to vienkārši nedara. KAS? PRIEKŠ KAM? KĀPĒC? Vajag taču MUSKUĻUS! KĀDAS SAITES? Tajā pašā laikā, palielinoties darba svariem, palielinās slodze tieši uz šīm saitēm, turklāt ir arī jāņem vērā tas, ka muskuļu masa palielinās daudz ātrāk nekā spēj nostiprināties saites, kas neizbēgami noved pie ārkārtīgi augsta savainošanās riska un, kas ir vēl nepatīkamāk, hronisku slimību attīstīšanās, piemēram, osteoartrozes.

 

Ko mēs varam darīt lietas labā? Protams, galvenais ieteikums ir samērība it visā, tajā skaitā arī darba svaros un slodzēs, taču, no otras puses, vajag organismu arī “pabarot”, lai tam būtu materiāls ar ko atjaunoties.

Lai arī tirgū pašlaik ir ļoti daudz dažādu locītavas aizsargājošu kompleksu, kuros ir daudz un dažādas sastāvadaļas, tajā skaitā arī kaut kas nu ļoti eksotisks (piemēram, haizivju skrimšļi), patiesībā ir tikai četras (piecas) vielas, kuru efektivitāte ir augsta un zinātniski pierādīta.

 

Glukozamīna sulfāts – tas ir viens no galvenajiem materiāliem no kuriem sastāv mūsu saites un skrimšļi. Organisms to spēj ražot arī pats, taču pie lielām slodzēm, tā ražošanas spēja var būt mazāka nekā nepieciešamība.

Glukozamīns, kurš ir aminosaharīds, daudz labāk ļauj savā starpā savienoties šūnām, tādējādi padarot saites izturīgākas pret stiepšanos.

Hondroitīna sulfāts – pēc būtības, mūsu organismā tā ir tikpat nozīmīga viela kā glukozamīns, jo, ja glukozamīns atbild par saites izturību, tad hondroitīns padara saites un skrimšļus elastīgus (uz šķidruma aiztures rēķina), nomāc saistaudus sagraujošo fermentu ietekmi un samazina deģenerējošo procesu aktivitāti. Tāpat tas palīdz reģenerēties skrimšļiem un uzlabo locītavu šķidruma īpašības (jo ir tā sastāvā).

Kolagēns – viens no izplatītākajiem olbaltumvielu veidiem organismā (tā īpatsvars – 6%) un tas ir galvenais proteīns, kurš nodrošina audu izturību un faktiski veido mūsu organismu. Fizkultūriešiem vairāk gan varētu interesēt tas, ka kolagēns palīdz atjaunoties saistaudiem, nostiprina saites utt. Interesanti, ka kā viens no labākajiem kolagēna uzņemšanas avotiem ir… želatīns, jo tas pēc būtības ir hidrolizēt kolagēns.

Kalcijs – jā, par kalcija nepieciešamību, šķiet visi ir zinājuši, lasījuši utt., tāpat arī vismaz aptuveni nojauš priekš kam kalcijs ir vajadzīgš, BET… ne visi zina, ka tas ir jālieto kopā ar D vitamīnu. Kāpēc? Tāpēc, ka, sevišķi mūsu platuma grādos, D vitamīns netiek uzņemts pietiekošos apjomos, bet tas atbild par kalcija-fosfora apmaiņu mūsu organismā, t.i., D vitamīns palīdz uzsūkties kalcijam (tievajā zarnā).

 

Pārējie produkti? Protams, ka papildus uzņemtie mikroelementi un vitamīni, MSM, Omega-3 taukskābes utt. palīdzēs savu funkciju ietvaros, taču to iedarbība uz problēmas risinājumu, ja tā var teikt, ir vidēja. Savukārt vēl liela daļa uztura bagātinātāju ir vienkārši neefektīva vai arī to efekts nav zinātniski pierādīts.

 

un-af__07365.1428439916.200.200Ko tad lietot? Ja ir ļoti liela gribēšana, var lietot iepriekš pieminētās piecas vielas (+MSM) atsevišķi, pielāgojot sev nepieciešamās devas utml., taču lielākajam vairumam bloga lasītāju tas var izrādīties pārāk liels pārbaudījums, lai precīzi izdomātu un samiksētu vajadzīgās devas, tāpēc labāks un ērtāks variants būs komplekso uztura bagātinātāju lietošana.

 

Starp citu, interesanta situācija ir arī ar šiem produktiem, kas paredzēti locītavu sāpju ārstēšanai/profilaksei, proti, ASV tie ir uzskatāmi kā UB, kamēr daudzviet Eiropā tos klasificē kā zāles. Kāda starpība? Starpība ir cenā, jo tādējādi sanāk, ka Eiropas ražotāju piedāvātie produkti ir ievērojami dārgāki (dēļ tā, ka, lai ražotu produktu, uzņēmējam ir jāaiziet garš sertifikācijas process).

 

Par produktiem. Kā viens no pašiem labākajiem produktiem ir jāatzīmē Universal nutrition ražotais Animal Flex. Tas tiešām ir spēcīgs un pārbaudīts produkts, kura efektivitāte ne reizi vien ir pierādīta (to esmu lietojis arī es pats un varu tikai apstiprināt šo tēzi). Tāpat varu zicelt Joit Repair no Dymatize nutrition un Bone Boost no SAN. Tajā pašā laikā var lietot praktiski jebkuru normālas un pārbaudītas uztura bagātinātāju ražotājfirmas produktu, kas ir paredzēts šiem mērķiem un kurā ir glukozamīns, hondroitīns un MSM (populārākā kombinācija).

 

Par pašu lietošanu. Pirmais un galvenais jautājums ir – vai šie preparāti ir jālieto visu laiku? Nē, nav gan! Preparātus locītavām ir jālieto kursu formātā (sākot no 3 nedēļām), t.i., tie ir atsevišķi kursi, kuru laikā arī organismam tiek dotas papildus vielas locītavu darbības uzlabošanai. Tas var būt tīri ārstnieciskos nolūkos, proti, kad parādās kādas sūdzības par sajūtām locītavās, tas tāpat var būt arī īpaši smagā treniņposmā, t.i., kad jau iepriekš ir zināms, ka būs liela slodze, ieplānot konkrēto preparātu lietošanu utt.

 

Kopumā runājot, būsim godīgi, agri vai vēlu, ceļot lielus svarus, problēmas ar locītavām parādās, tāpēc daudz labāk ir jau būt gatavam šādam pavērsienam, precīzāk, nepieļaut to, bet, ja jau nav sanācis, tad zināt ko darīt, jo tieši sāpes locītavās ir viena no biežākajām problēmām, kas nomoka fizkultūriešus un sportistus un traucē tiem sasniegt ilggadību sportā.

Viena doma par “Uztura bagātinātāji locītavām

  1. Atpakaļ ziņojums: C vitamīns – veselība un lielākiem muskuļiem | Liels un stiprs

Ir ko piebilst?