Fils Hīts vs. Kajs Grīns KĀJAS

kaigreenpostureFila Hīta un Kaja Grīna duelis pēdējos gados ir parādījis bodibildingu no pavisam cita rakursa un var teikt, ka nekad iepriekš nekas tāds netika piedzīvots. Tieši tāpēc nolēmu iesākt rakstu sēriju par šiem diviem atlētiem tieši salīdzinošajā aspektā, lai saprastu kas ir kas un, iespējams, katrs pats priekš sevis izdarītu secinājumus kāpēc Hīts līdz šim ir bijis neuzvrēts.

Pirmajā sērijas rakstā salīdzinājums būs ļoti vienkāršs, proti, mēs apskatīsim kā abi atlēti trenē kājas, jo viņu pieejas ir atšķirīgas viena no otras.

Fils Hīts kājas trenē divas reizes nedēļā, jo uzskata, ka tā ir viņa atpaliekošā muskuļu grupa un tieši kājas ir tas punkts, kurā, viņaprāt, konkurenti viņu var apsteigt. Faktiski, ja mēs runājam par Hīta kāju apjomiem, tad tie patiesi nav paši lielākie ne tikai starp tiem, kuri kādreiz ir stāvējuši uz “Mr.Olympia” skatuves, bet arī esošajā konkurencē, jo ne tikai Grīnam kvadricepsi ir lielāki, bet arī Mamdu Elsbiajam. Taču… kā mēs zinām, bodibildingā ne vienmēr izmēri ir izšķirošais uzvarētāja noteikšanas faktors. Hīts savu uzvaru paņēma uz kvalitātes rēķina.

Ja mēs runājam par pašu kāju treniņu, tad tas tiek sadalīts divās daļās – dienas pirmajā pusē tiek trenēti kvadricpesi, bet vakarā slodze tiek novirzīta uz augšstilba aizmugurējo daļu un ikriem.

Tāpat Hīts izmanto iespēju mainīt vingrojumus un klasiskos pietupienus ik pa laikam nomaina ar frontālajiem pietupieniem, bet spiešanai ar kājām izvēlas dažādus leņķus.

Fila Hīta kāju treniņš

1. treniņš

Vingrojums Piegājieni Atkārtojumi
Kāju iztaisnošana 4 10-12
Pietupieni/Frontālie pietupieni 4 10-12
Spiešana ar kājām 45 grādu leņķī/vertikāli 4 10-12
Pietupieni Haka trenažierī 4 10-12
Izklupieni 4 30 soļi

2. treniņš

Vingrojums Piegājieni Atkārtojumi
Kāju saliekšana guļus 4 10-12
Kāju saliekšana stāvus 4 10-12
Kāju saliekšana sēdus 4 10-12
Vilkme uz taisnām kājām 4 10-12
Pacelšanās uz pirkstgaliem sēdus 10 20

philKajs Grīns bodibildinga sabiedrībā vispār ir īpatnis, tāpēc nav brīnums, ka viņa pieeja kāju treniņā arī atšķiras no vispārpieņemtā. Grīns, kā viņš pats saka, trenējas pēc intuitīvā principa, tas nozīmē, ka viņam nav konkrēta treniņu plāna un ja vienā treniņā sportists ir trenējies konkrētā stilā un pēc konkrētiem principiem, tas nenozīmē, ka nākošais kāju treniņš viņam būs tāds pats, visdrīzāk tas būs pilnīgi citāds.

Arī Grīns, tāpat kā Hīts, kājas trenē divos treniņos, taču atšķirībā no sava oponenta, Kajs šos treniņus ir salicis atsevišķās dienās, jo apakšstilbus viņš trenē kopā ar krūtīm. Turklāt, kas interesanti, kā atzīmē daudzi eksperti, tad viņš ir arī vienīgais, kurš īpašu uzmanību pievērš apakšstilbu priekšējai daļai.

Kopumā gan jāsaka, ka Kaja Grīna kājas ir vienas no vislielākajām mūsdienu bodibildingā un uz tām balstās viss viņa tēls, taču pēdējos divos sezonas nozīmīgākajos Mr.O turnīros viņu ir pievīlusi muskuļu kvalitāte.

Kaja Grīna kāju treniņš

Apakšstilbi

Vingrojums Piegājieni Atkārtojumi
Spiešana ar pirkstgaliem Haka trenažierī 3 20
Pacelšanās uz pirktsgaliem stāvus 3 20
Pacelšanās uz pirkstgaliem sēdus 3 20

Kvadricepss

Vingrojums Piegājieni Atkārtojumi
Kāju iztaisnošana 3 15-20
Pietupieni 3 12-15
Pietupieni Haka trenažierī 3 12-15
Spiešana ar kājām 3 15-20

Augšstilba aizmugure

Vingrojums Piegājieni Atkārtojumi
Izklupieni 4 20 soļi
Vilkme ar taisnām kājām 3 10-15
Kāju saliekšana trenažierī stāvus (pārmaiņus) 3 15-20
Kāju saliekšana trenažierī guļus 3 15-20

Ir ko piebilst?