Uztura bagātinātāju racionālais minimālisms

Ļoti bieži gan man personīgi, gan publiskajos domu apmaiņas portālos tiek uzdots viens un tas pats jautājums – A kādus uztura bagātinātājus man pirkt, lai audzētu muskuļu masu? No vienas puses, jautājums tāds visai nekorekts, jo cilvēks uzskata, ka pulveri vai tabletes visu paveiks viņa vietā, no otras – labi, ka paprasa.

 

© Copyright 2010 CorbisCorporationTā kā uztura bagātinātāju (UB) tirgus ir neatņemama visas fitnesa industrijas sastāvdaļa, tad, protams, ka tiek tiražēts tas, ka ikvienam, kurš kaut ko cilā vai vienkārši sporto būtu jālieto n-tie uztura bagātinātāji. Iesācēji uz to “pavelkas” un pērk visu pēc kārtas (jāatzīst, ka arī es savulaik biju viņu vidū). Jo foršāka reklāma, jo vairāk vajag! Patiesībā viss ir daudz vienkāršāk un faktiksi ir tikai daži UB, kuru lietošana ir pamatota un varētu tikt apsvērta visiem atlētiem. Kāds tad ir šis minimums?

 

Jāsāk ar to, ko es vienmēr un visur esmu rakstījis un runājis – pamatu pamats ir uzturs. Neviens pulveris, pat vislabāk reklamētais, nebūs izšķirošais jūsu rezultātu pieaugumā. UB ir UZTRURA BAGĀTINĀTĀJI, kas ir jālieto, kā saprotams, lai aizpildītu robus uzturā, nevis, lai aizstātu uzturu. Kad sāk stāstīt, ka no viena proteīna kokteiļa kaut kas izmainīsies… tie ir ap 20 gramiem olbaltumvielu. Ja 100 kg smagam fizkultūrietim dienas norma ir 200 grami, tad tā ir tikai 1/10 daļa. Jā, labi, ka tā tiek uzņemta, taču tas nav izšķirošais faktors.

 

Ja mēs runājam par konkrētiem UB komplektiem, tad ir jāsaprot, ka, protams, tie atšķiras atbilstoši mērķim. Ja mēs vēlamies palielināt masu, īpaši neiespringstot par tās saturu, tad kā variants var būt: Proteīns/Geineris*-Kreatīns-Vitamīnu komplekss-Zivju eļļa-Pirmstreniņa enerģijas dzēriens. Pie geinera es lieku zvaigznīti, jo tas, kā jau rakstīju vienā no iepriekšējiem bloga ierakstiem, ir ļoti neobligāts produkts izejot no cenas-rezultāta aspekta. Proti, daudz lētāk ir sataisīt generi pašam sajaucot proteīna pulveri un, piemēram, pilngraudu auzu pārslas.

Par pirmstreniņa enerģijas dzērienu – tas arī ir tāds diskutabls jautājums, taču es šeit to ieliku tāpēc, ka dažreiz, pirms smagiem treniņiem, to var lietot, taču tam nekādā gadījumā nav jākļūst par ikdienas paradumu.

 

Ja mēs domājam par kvalitatīvas muskuļu masas iegūšanu, tad komplektā geineris ir jānomaina pret multiproteīna pulveri, t.i., prasti runājot, jāatsakās no nevajadzīgajiem obļhidrātiem.

 

Citādāk izskatās UB komplekts tiem, kuri vēlas notievēt. Šajā gadījumā, protams, arī ļoti liela, es pat teiktu – daudz lielāka, nozīme ir tam ko cilvēks ēd, jo fizikas likumsakarības vēl neviens nav atcēlis. Tomēr, ja mēs apskatāmies UB, kuri varētu būt noderīgi, tad pirmais ir tauku dedzinātājs. Taču, pavisam ne tāpēc kamdēļ to parasti lieto.

Parasti no tauku dedzinātāja gaida brīnumus, jo uzskata, ka tas pats pa sevi palīdzēs kaut ko dedzināt. Patiesībā tas pats pa sevi nededzina absolūti neko, vienkārši tas, darbojoties kā stimulators, ļauj pašam cilvēkam strādāt daudz intensīvāk. Tieši tāpēc, šīs enerģijas dēļ, tievējot var lietot tauku dedzinātājus, jo, ja ir smags režīms (stingri ierobežojumi uzturā, lielas fiziskās slodzes), tad kopumā vēlēšanās un varēšanas kaut ko izdarīt būs ļoti maz.

 

Tāpat, atšķirībā no masas uzņemšanas gadījuma, liesējot ir vērts apdomāt aminoskābju lietošanu, taču tas ir jādara nevis uzreiz, bet jau tajā laikā, kad ogļhidrāti tiek nogriezti līdz minimālajiem rādītājiem un kopumā tiek uzņemti tikai kvalitatīvi nutrienti (bez piejaukumiem). Šajā pat posmā var lietot arī tīrākās proteīna formas – izolātu un hidrolizātu. Cita lieta, ka absolūtais vairākums fizkultūriešu, kuri trenējas naturāli, t.i., bez farmas, līdz šādam stāvoklim nekad nemaz nenonāk.

 

Protams, ka tāpat ir jālieto vitamīni, zivju eļļa un citi UB, kas ir domāti vispārējās veselības uzturēšanai.

 

Kā ir ar visādiem ogļhidrātu/tauku bloķētājiem? Tie ir pieļaujami, taču jāsaprot, ka tas nav glābiņš. Ja jau mēs tievējam, tad priekš kam ēst kaut ko vairāk, lai pēc tam domātu par to kādu tableti apēst, lai tas viss neuzsūcas? Turklāt, neviens bloķētājs tāpat pilnībā neko nebloķē, tikai ierobežo. Savukārt tiem, kas jau tāpat ir stingrā režīmā, bet grib piemānīt organismu ar šiem bloķētājiem – labāk nevajag. Ja jūs neesat sportists, kuram ir jādara viss, lai sasniegtu rezultātu, nevajag nodarboties ar eksperimentiem. Tie ne tikaiv ar nestrādāt tā kā jūs iedomājāties, bet arī slikti beigties.

 

32160-300x253Kas attiecas uz visādiem uztura bagātinātājiem un to komplektiem, kas sola vienlaicīgu muskuļu masas pieaugumu un tauku degšanu, vai arī muskuļu reljefa uzlabošanu, tad jāsaka, ka tie ir meli un māņi.

Vienlaicīgi palielināt muskuļu masu un dedzināt taukus bez spēcīgiem hormonāliem preparātiem faktiski nav iespējams (to var izdarīt tikai absolūti iesācēji ar lielu tauku īpatsvaru vai cilvēki, kuriem ir zināmas ģenētiskas mutācijas, kā arī augsts testosterona un augšanas hormonu līmenis). Savukārt reljefs kā tāds nav trenējams rādītājs, t.i., reljefu veido liels muskuļu apjoms un zems tauku procents, tāpēc arī uztura bagātinātāji konkrētā reljefa veidošanas periodā ir jālieto atbilstošie.

 

Lielos vilcienos, tas arī ir viss. Jā, kā redziet, te nav nekādu super-mega-uber uztura bagātinātāju, nav bezjēgā daudz un dažādu aminoskābju solo formātā utt. un nav tikai viena iemesla pēc – tas viss parastam fizkultūrietim… es negribu teikt, ka nav vajadzīgs, bet – šādu uztura bagātinātāju lietošanas lietderība ir zema.

Skatieties, domājiet un analizējiet, nevis skrieniet pakaļ reklāmām! Neviens uztura bagātinātājs jūs par superatlētiem nepataisīs! Nepataisīs tāpēc, ka pamatā ir uzturs un arī tāpēc, ka ne jau proteīna batoniņš vai 20 grami kreatīna ir tas, ko lietojot ķermenis reaģēs ar iespaidīgu masas un spēka pieaugumu. No otras puses, es arī neapgalvoju, ka pie pareizas un adekvātas to lietošanas, nebūs rezultātu uzlabojuma. BŪS! Taču šis ir komplekss dažādu faktoru sinerģijas jautājums.

Viena doma par “Uztura bagātinātāju racionālais minimālisms

  1. Atpakaļ ziņojums: Ektomorfi – kas lēni nāk, tas labi nāk | Liels un stiprs

Ir ko piebilst?