Madara Sviķe – ceļā uz fitnesa skatuvi

Dažādojot bloga saturu, ar šo rakstu tiek atklāta jauns temats, proti, iepazīstināšana ar atlētiem, sportistiem un vienkārši fiziskās kultūras entuziastiem. Kāpēc šāds virziens? Tāpēc, ka, lai arī Latvijā ir gana daudz entuziastu, kas nodarbojas ar spēka sportu, šis virziens medijos ir ārkārtīgi maz atspoguļots, līdz ar to “parastais sporta fans”, nezina pat labākos atlētus, nemaz nerunājot par mazāk zināmiem sportistiem. No otras puses – ir arī daudz vienkāršu fizkultūriešu, kas, lai arī nepretendē uz tūlītējiem panākumiem un vislatvijas atzinību, ir interesanti un uzmanības vērti. Un trešais iemesls – mūsdienās informatīvajā telpā ir ļoti daudz alkohola, narkotiku utt. lietu propogandas. Es tagad nebūt nedomāju, ka šie raksti spēs to izmainīt, taču es vēlos piedāvāt alternatīvu, proti, parādīt, ka ir arī cits veids kā izklaidēties.

Tagad gan pie aktuālā, proti, pie paša raksta. Jauno rubriku atklāj parasta meitene vārdā Madara. Lai saprastu kāpēc tieši viņa, pastāstīšu kā es uzzināju par šo sportisti. Jau labu laiku biju reģistrējies forumā musclefactory.lv (sveiciens arī viņiem!) un, protams, ka šādas tematikas forumā meitenes noteikti nav pārāk bieža parādība. Taču vienā momentā pamanīju, ka komūnas dalībnieku rindas papildināja meitene, turklāt tā nebija kārtējā “rozā hantelīšu dāma”, bet gan meitene, kas trenējās diezgan nopietnā režīmā. Protams, ka tas ja ne pārsteidza, tad viegli izbrīnīja. Tieši tāpēc arī nolēmu, ka nav ko ilgi gaidīt un kā pirmo uz sarunu aicināju tieši viņu.

2Iepazīstini, lūdzu, bloga lasītājus ar sevi! Kā vēsta Tavs facebook.com profils, tad tu ne tikai esi mazais fitnesa spridzeklis, bet arī Ventspils augstskolā apgūsti datorzinības. Teiksim tā, priekš meitenes ne tā tipiskākā kombinācija.

Sveicināti, esmu Madara, man ir 21 gads. Pašlaik Ventspils augstskolā apgūstu Datorzinātnes un kaislīgākais hobijs ir – svaru zāle. Jau 10.klasē zināju, ka iešu uz Ventspili mācīties IT. Kādēļ IT? Interesēja datori, patika darboties gar datoriem, tādēļ izlēmu, ka tas būs priekš manis. Kādēļ Ventspils? Ventspilī pirms tam nebiju bijusi tik bieži, bet vienmēr ir licies, ka Ventspils ir tāda mājīga pilsēta un tā arī ir.

Lai arī svaru zālēs tagad meitenes var sastapt aizvien biežāk, tomēr, nevar teikt, ka viņu ir daudz vai to, ka viņas patiešām smagi trenējas. Kā Tu nonāci līdz atziņai – Gribu iet uz zāli un celt štangu?

Sports man vienmēr ir paticis. Pāris gadus apmeklēju vieglatlētikas treniņus, bija savi sasniegumi, bet vieglatlētiku nācās pamest veselības problēmu dēļ. Pabeidzu vidusskolu, iestājos Ventspilī. Pagāja pirmais semestris, ar sportu nebiju nodarbojusies vispār, sapratu, ka esmu, kā saka, “uzaudzējusi riepu”. Nopirku pirmo abonementu Ventspils Olimpiskajā centrā, bet kaut kā nepiesaistīja, pāris reizes aizgāju, pārsvarā uz cardio trenažieriem. Pagāja pusgads un pienāca 2013. gada oktobris. Pētīju sevi spogulī un nepatika tas, ko es redzu. Tā nu vienu dienu sakrāmēju sporta somu un devos vēlreiz uz Olimpisko centru.

Pirmie soļi bija bailīgi, kā jau visām sievietēm, kas sāk nodarboties ar “svara cilāšanu”, jo domā, ka kļūs pārdabiski lielas, bet tā it nemaz nav.

Ar laiku, kad redzēju pirmās progresa pazīmes, sapratu – tā ir mana lieta. Katru dienu gāju uz trenažieru zāli, katru dienu cīnījos, gaidīju nākamos rezultātus. Spēks auga, muskuļi auga, bet par to nebaidījos ne minūti, nebaidos arī tagad.

Kāds ir Tavs treniņu nedēļas plāns? Kādi ir galvenie Tavu treniņu principi?

Nesen sastādīju sev jaunu treniņu nedēļas plānu, kas pašlaik izskatās šādi :

Pirmdiena – Mugura

Otrdiena – Krūtis + Pleci

Trešdiena – Kājas

Ceturtdiena – Triceps + Biceps

Piektdiena – Mugura + Pleci

Sestdiena – Dibens

Svētdiena – Brīvs

Galvenais treniņa princips – “nokaut” sevi līdz pēdējam.

1Kura ir Tava mīļākā treniņu diena? Kādi vingrinājumi Tev patīk/padodas visvairāk?

Varu derēt, ka citiem liksies dīvaini, bet mana mīļākā treniņa diena ir kāju diena, pec tam nāk plecu un muguras dienas, protams, neizpalikt arī bez dibena dienas. Laikam vieglāk būtu pateikt, kuras dienas man ne īpaši iet pie sirds – krūšu, roku un cardio dienas. Muguras dienā par vienu no mīļākajiem vingrinājumiem ir kļuvusi sumo vilkme,dibendienā – glute bridge ar stieni (ļoti labs vingrinājums, kur labi pieslēdzas dibena muskulatūra, iesaku meitenēm šo vingrinājumu un, lai nebaidās to taisīt, ar lielu svaru), pleciem patīk sānus trenēt un, protams, neizpalikt ar pietupieniem. Nepateikšu, kas padodas, kas nepadodas, ar katru treniņu tiek gūta jauna pieredze.

Ja nav noslēpums, pastāsti, kādi ir tavi spēka rādītāji galvenajos vingrinājumos?

Pietupiens – 85kg

Spiešana – 45kg

Parasto vilkmi neesmu taisījusi, varu minēt tikai sumo vilkmi – 85kg

Pastāsti, lūdzu, par savu ēšanu – kādi ir galvenie pamatprincipi, kuriem Tu centies pieturēties?

Runājot par manu ēšanu… Skaitu kalorijas, ko apēdu, visu pārtiku sveru, pierakstu. Šobrīd, kā saka, “bulkoju” =D Tāpēc ēst varu vairāk. Lielāks uzsvars uz ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Teikšu tā, sākumā bija grūti pierast pie kaloriju skaitīšanas, pārtikas svēršanas, pierakstīšanas, bet tagad tas jau ir kā ikdiena. Un tā kā apgūstu datorzinātnes /programmēšanu, izmantoju savas zināšanas un uzprogrammēju sev aplikāciju, kur skaitīt kalorijas, piefiksēt progresu atsevišķos vingrinājumos, ķermeņa svara progresu, izmērus. Protams, ir pilns ar tādām aplikācijām, bet katrā kaut kas priekš manis trūkst. Galvenais iekļauties attiecīgās dienas kaloriju skaitā un ēst attiecīgi mērķiem. Ja cilvēki saka, ka “žūstot” ir grūti, jo mazāk jāēd, mazāk ogļhidrātu, tad man liekas, ka arī “bulkojot” dažreiz ir grūti savākt visas nepieciešamās kalorijas.

Droši vien, ka Tev arī ir kāds mīļākais ēdiens kā režīmā esot, tā arī “čītojot”. Varbūt vari padalīties ar kādu recepti? Kā vispār tev veicas ar ēst gatavošanu, jo valda jau uzskats, ka meitenēm tas esot vieglāk “pieciešams” nekā puišiem?

Par ēdienu gan grūti teikt, ka būtu kaut kas mīļākais. Ēdu, ko sagribās un skatos vai tas iekļaujas manās dienas kalorijās. Bez rīsiem/makaroniem/griķiem un filejas gan neiztikt. Ļoti garšo rīsi, fileja saldā krējuma mērcē ar šampinjoniem un papriku, tas ik pa laikam tiek taisīts. Ar ēst gatavošanu nav problēmas, izņemot tās reizes, kad jāvāra brūnie rīsi.

4Daudzām meitenēm ir bail no svaru stieņa, hantelēm, kuras nav rozā krāsā, utt., jo viņas uzskata, ka tā var “pārkačāties”, tāpēc viņas labāk izvēlas kardiotrenažierus, kaut kādas aerobias nodarbības un tāda veida treniņus. Kā Tu vari komentēt šo jautājumu?

Arī man sākumā bija bail, bet redzot rezultātus, tā kļuva kā atkarība. Teikšu tā – ja nepamēģinās, tad nekad neuzzinās. Sievietēm vienkārši nav iespējams “pārkačāties” nelietojot, kādus hormonu preperātus. Trenējoties ar svariem var gūt daudz labākus, redzamākus rezultātus, nekā katru dienu taisot divu stundu cardio.

Kāda ir Tavas pašas attieksme pret kardio treniņiem?

Neesmu liela cardio treniņu fane, bet bez tiem neiztikt.

Žūstot cardio treniņi man ir biežāk, vienu dienu nedēļā, kad ir kādu stundu garš cardio un vēl kādas trīs vai pat četras reizes HIIT veida cardio treniņš pa kādām 20 minūtēm.

Bulkojot mēģinu kādas trīs reizes nedēļā pa pusstundai. Neuzskatu, ka ir liela jēga no divu stundu cardio treniņiem katru dienu, kā es to mēdzu redzēt zālē.

Droši vien, ka Tev ir arī kāda sportiste, kuras formu Tu uzskati par lielisku un, iespējams, vēlies viņai līdzināties, ja tā ir – atklāj, lūdzu, kura tā ir un kāpēc?

Līdzināties es negribu nevienai, trenējos priekš sevis, nevis lai kādam līdzinātos. Bet ir pāris personas, kuru fitnesa gaitām es sekoju līdzi, un ne tikai meitenēm. Varu minēt – Michelle Lewin, Nikki Blackketter un viņas puisis Christian Guzman, Marc Fitt un Steve Cook. Sekoju šiem cilvēkiem youtubē, patīk skatīties treniņus, iegūt kādas jaunas zināšanas, idejas saviem treniņiem.

Zinot, ka Tu trenējies gana nopietni, nevaru nepaprasīt – kādi ir Tavi mērķi? Ko Tu vēlies sasniegt?

Šo jautājumu dzirdu diez gan bieži un atbilde vienmēr ir: “Uzkāpt uz skatuves!” Vienreiz uz to man atbildēja: “Uz skatuves jau var uzkāpt visi, bet kaut ko dabūt gan nē.” Tātad mērķis ir uzkāpt uz skatuves, gūt pieredzi, zināt kā tas ir. Ceru, ka būšu gatava novembrī uz pirmajām sacensībām, lai gūtu to pirmo pieredzi, lai nākamā gada maijā jau zinātu, ko daru un uz ko tiekties.

Noslēgumā – Madaras treniņu video

Ir ko piebilst?