Aļaskas fenomens – Koudijs Montgomerijs

Cody-247x250Kamēr šīs sezonas PRO līgas pavasara startos par sevi ļoti skaļi lika runāt Džastins Komptons, tad pēc šī gada ASV čempionāta ir iezīmējusies pavisam jauna zvaigzne, kas tuvākajos gados noteikti mēģinās cīnīties par augstām vietām. Turklāt, ar vārdu “jauna” es domāju patiešām jaunu sportistu – 20 gadus veco Koudiju Montgomeriju.

Ja ASV amatieru bodibildingā ir kāds sportists par kuru var teikt, ka viņš vienkārši iznīcina savus pretiniekus un straujiem soļiem tuvojas uz iekļūšanu pasaules bodibildinga elitē, tad Koudijs Montgomerijs noteikti ir šis atlēts.

Aļaskas štatā dzimušais (1994. gada 6. augsustā) Montgomerijs, lai arī vēl ir, kā saka, dziļā junioru vecumā (bodibildingā tas ilgst līdz 23 gadiem), jau ir paspējis savā CV ierakstīt uzvaras ne tikai tīņu kategorijās, bet arī ir uzvarējis absolūtajā ieskaitē arī studentu vidū, kā arī jau ir paspējis iekrāt panākumus arī startējot starp vīriem.

Turklāt, ja mēs ticam Internetā pieejamajai statistikai, Koudijs VISĀS sacensībās, kurās ir piedalījies, ir izcīnījis uzvaras.

Kas tad šajā jaunietī ir tik īpašs? No vienas puses – pagaidām viņš nav nedz ārkārtīgi liels (sacensībās iziet pie svara 98 kg, ar augumu 170 cm), nedz arī pārsteidz ar kādu izteikti attīstītu muskuļu grupu, bet… par tādiem sportistiem saka, ka viņiem nav vājo vietu. Un tieši tas bodibildingā arī tiek novērtēts visaugstāk.

10300307_10204181566396656_8887327415524706250_nKopumā Koudijs Montgomerijs trenējas jau sešus gadus, no kuriem piecus – startē sacensībās. Interesanti, ka sākumā viņš nodarbojās ar svaru cilāšanu brāļa mudināts, lai uzlabotu savas spējas spēlējot amerikāņu futbolu, taču pēc nepilna gada treniņu, vietējā uztura bagātinātāju veikala menedžeris piedāvāja sava uzņēmuma palīdzību, ja vien jaunietis izvēlēsies startēt sacensībās, kas arī bija galvenais impulss, lai pārietu jaunā līmenī.

Pirms četriem gadiem Koudijs jau izpelnījās visas bodibildinga sabiedrības atzinību, kad tika nosaukts par Internet vietnes bodybuilding.com nedēļas labāko atlētu tīņu-amatieru kategorijā.

Interesanti, ka jau tad viņš kā vienu no visu laiku labākajiem sporta veida atlētiem nosauca Džeju Katleru. Savukārt 2015. gadā tieši ar Džeju viņš tiek salīdzināts, t.i., ne vairāk, ne mazāk, bet tiek saukts par šī izcilā sportista vietas pārmantotāju, kuram būs jākļūst par vienu no labākajiem sava gadagājuma sportistiem. Vēl interesantāku šo situāciju padara tas, ka Montgomerijs pirms 2015. gada ASV čempionāta gatavojās ar Katlera palīdzību (pēdējās nedēļās strādājot pie pozēšanas).

Jāpiebilst, ka, lai arī jaunais talants startēja tikai junioros un amatieros, viņam jau bija daži sponsori (uztura bagātinātāju un aksesuāru ražotāji), kā arī viņš strādāja par personālo treneri. Tiesa, lai progresētu un koncentrētos tikai sportiskajiem sasniegumiem, tagad Koudijam būs jāmeklē nopietnāki sponsori (UB ražotāji, ekipējuma ražotāji, žurnāli utt.), kas, domājams, kā NPC ASV čempionam problēmas gan nesagādās.

Kādas Montgomerijam ir perspektīvas profesionālajā bodibildingā? No vienas puses, protams, cilvēks, kurš ir uzvarējis visās sacensībās, kurās ir piedalījies, nevar tikt uzskatīts par kādu izteiktu autsaideri un kaut kas maģisks viņa formā ir. Tāpat, jau no sacensību karjeras sākuma, viņš ir izteicies, ka kļūšana par profesionāli ir viņa vidējā termiņa mērķis, bet uzkāpšana “Mr.Olympia” tronī – karjeras mērķis.  No otras puses, PRO līgā ir ļoti daudz labu, pieredzējušu un ar muskuļu masu neapdalītu sportistu, tāpēc, lai izceltos šajā vidē, Koudijam būs ļoti daudz jāstrādā. Tieši tāpēc, visdrīzāk, nonākot sev jaunā vidē, viņam būs jāpiebremzē ar ambīcijām un jāmēģina tās realizē nevis uz skatuves, bet treniņos.

Visādi citādi – jā, aļaskietis ir ĻOTI perspektīvs sportists. Kāds teiks, ka visi ASV čempionāta uzvarētāji tādi ir. Protams, taču nebūt ne visi šo turnīru spēj uzvarēt 20 gadu vecumā (Koudijs Montgomerijs ir visu laiku jaunākais NPC ASV čempionāta uzvarētājs).

51771f382be525276ee81c78dc3b4633Koudijs Montgomerijs: Uzvaras

2015 NPC USA Championships

2015 NPC USA Championships

2013 NPC Teen, Collegiate & Masters National Championships

2013 NPC Teen, Collegiate & Masters National Championships

2012 NPC Teen Collegiate Masters National Championships

2012 NPC Teen Collegiate Masters National Championships

2011 NPC Ronnie Coleman Classic, Expo, Kings of the Bench 5, & Clash of the Titans IV

2011 NPC Ronnie Coleman Classic, Expo, Kings of the Bench 5, & Clash of the Titans IV

Koudija Montgomerija gatavošanās 2015. gada NPC ASV čempionātam:

Ir ko piebilst?