Liels vēders – iemesli un risinājumi

Vēders ir tā ķermeņa daļa, kura kalpo kā katalizators tam kādu dzīvesveidu kurš piekopj. Tieši tāpēc kā dāmas, tā kungi ļoti bieži vēlas, lai viņu vēderi būtu pēc iespējas glītāki. Sievietes sapņo par plakaniem vēderiem, kamēr vīriem mērķis ir preses muskulatūras kubiki.

Beautiful-Female-Abs-21Lai arī ar lieliem vēderiem cīnās daudzi (bet vēl vairāk – nemaz necīnās), patiesībā nebūt ne visi īsti saprot ko viņi grib panākt un vēl mazāk zina kā to izdarīt. Klasisks gadījums izskatās aptuveni šādi – cilvēks ar lielu vēderu mēģina taisīt korpusa celšanas vingrinājumu (tautā dēvētās “presītes”) un pēc tam brīnās kāpēc nekas nesanāk. Lai ieviestu nedaudz lielāku skaidrību šai jautājumā, apskatīsim to detalizētāk.

 

Lai izstrādātu rīcības plānu cīņai pret lielu vēderu, vispirms ir jāsaprot no kā tas rodas. Lielākā daļa uzreiz teiks, ka tas ir no taukiem. Jā, aptaukošanās ir viens no iemesliem lielam vēderam, taču nebūt ne vienīgais.

Liels vēders rodas no:

  • Aptaukošanās (kā zemādas tauku īpatsvara palielināšanās, tā iekšējo tauku īpatsvara palielināšanās)
  • Vāji vai izstaipīti abdominālie muskuļi
  • Palielināti iekšējie orgāni
  • Slimības
  • Nepareizs uzturs
  • Pārmērīga alkohola lietošana

 

Ja mēs runājam par katru no šiem aspektiem atsevišķi, tad, domāju, ka par aptaukošanos, vismaz pamata tēzēs, viss ir skaidrs, proti, cilvēki patērē mazāk enerģijas nekā uzņem kamdēļ vēdera rajonā uzkrājas zemādas tauki. Savukārt iekšējie tauki ir tie, kas uzkrājas pie iekšējiem orgāniem.

Vājā vai izstaipītā muskulatūra arī ir iemesls lielam vēderam, proti, vēdera muskuļiem kā viens no uzdevumiem ir ne tikai organisma kustību funkcijas nodrošināšana, bet arī iekšējo orgānu aizsargāšana un turēšana konkrētā pozīcijā. Ja muskuļi ir nepietiekoši attīstīti, tad, protams, iekšējie orgāni jūtas brīvāk un “izveļas” uz priekšu, kamdēļ arī rodas lielā vēdera efekts.

Par pašiem orgāniem arī ir atsevišķs stāsts. Lai arī visbiežāk to mēģina attiecināt uz profesionāliem bodibilderiem, kuriem, kā tiek stāstīts, no farmakoloģisko preparātu iedarbības palielinās iekšējie orgāni kamdēļ arī ir lieli vēderi (tas gan nekur īsti nav pierādīts), patiesībā arī parasts cilvēks var tikt pie palielinātiem orgāniem. Viena lieta ir ģenētika, taču bez tās ir tā sauktie “alus vēderi”, proti, kad cilvēks sistemātiski un ilgtermiņā daudz ēd un dzer, tad kuņģis vienkārši izstaipās kā rezultātā, var parādīties liels vēders (tas iet roku rokā ar vāju muskulatūru).

 

Slimības (piemēram, diabēts), nepareizs uzturs, alkohola lietošana arī ir kā faktori, kas ietekmē vēdera apkārtmēru. Šeit gan ir jāsaprot, ka nepareizs uzturs ir domāts ne tikai kvantitatīvi, bet arī kvalitatīvi, kad cilvēki ēd nepareizos produktus.

 

Kāds, protams, var iebilst un sākt stāstīt par draugiem, radiem, paziņām vai kaimiņiem, kuri, piemēram, visu laiku lieto alkoholu, bet ir sīki. Jā, tas pilnīgi tā var būt, jo šeit ir ģenētikas faktors, t.i., tas, ka viņš dzerot nav palicis resns ir ģenētikas nopelns, tajā pašā laikā tas nenozīmē, ka, mainoties kaut kādiem citiem ārējiem apstākļiem, viņš arī savu tievumu saglabās.

 

Tagad par treniņiem. Es gribētu izcelt divas galvenās kļūdas ko šajā jautājumā pieļauj lielākā daļa no “parastiem mirstīgajiem”. Pirmā ir pārlieku lielā aizraušanās ar preses muskulatūras trenēšanu un otrā – cerība uz lokālo tauku dedzināšanu.

Prasti runājot, cilvēki domā, ka taisot presītes viņiem samazināsies tauku daudzums konkrēti uz vēdera. NĒ, TĀ NENOTIEK!

 

Ir jāsaprota, ka lokālā tauku dedzināšana, tādā veidā kā to saprot lielākā daļa, nenotiek. Tāpēc, lai cīnītos ar aptaukošanos, šis process ir jāskatās kompleksi, vienkāršiem vārdiem runājot ir jātievē. Un apskatot šo jautājumu no otras puses – lai vai kā daudziem negribas atzīt, liels vēders pats pa sevi nerodas, t.i., nevar būt tā, ka ir liels vēdrs, bet tā cilvēks ir tievs.

Savukārt pildot vingrinājumus tiek trenēts muskulis, kas, protams, ir labi un uzreiz izslēdz varbūtību, ka liels vēders ir dēļ vājās muskulatūras, taču tas nemaina to faktu, ka vēders ir liels. Var būt izteikti spēcīga muskulatūra un tajā pašā laikā – izteikti liels vēders (spēkavīri, smago svara kategoriju svarcēlāji un spēka trīscīņnieki kā piemērs).

 

lowers_abs_2Lai tiktu vaļā no lielā vēdera, no sākuma ir jātiek vaļā no tiem apstākļiem, kas bija noveduši indivīdu pie šāda stāvokļa. Ir muļķīgi darīt visu to pašu ko līdz šim, nedaudz kaut ko pasportot un cerēt, ka viss pats “izsūksies”. Ja tas ir ēdiens – koriģēt, ja tā ir nepietiekoša fiziskā aktivitāte, tāpat jāmaina. Es gan teiktu, ka lielākajai daļai problēmas rada tieši uzturs, jo cilvēki vienkārši neskatās ko viņi ēd un nepiedomā priekš kam viņi ēd to vai citu produktu. Viņi vienkārši ēd. Labi. Daudz.

 

Kādam jau, protams, gribēsies uzzināt tos labākos vingrinājumus. Faktiski, ja mēs runājam par vingrinājumiem, tad der pilnīgi jebkurš – korpusu pacelšanas, kāju celšanas, visādi ritentiņi utt. Muskulis no tā saņem slodzi un tā trenētība pieaug.

No otras puses ir vingrojumi, kuru laikā, kā ir izpētījuši zinātnieki, muskulī ir novērojama lielāka elektrisko impulsu aktivitāte. Tie ir “velosipēds” guļot uz muguras, kāju pacelšana balstā uz līdztekām un korpusa pacelšana uz vingrošanas bumbas (fitbola).

Atsevišķi gan vēlētos izcelt tādu vingrinājumu kā vēdera ievilkšana. Daudziem tas liekas muļķīgs, jo tā ir parasta vēdera ievilkšana ar tai sekojošu muskulatūras fiksāciju uz brīdi, taču tieši šis vingrinājums palīdz cīnīties ar vēdera izgāšanos, t.i., muskulatūras nekontrolētu atslābšanu, kas rada izgāzta vēdera efektu.

 

Tātad, kā tikt pie forša vēdera? Jāsāk ar pareizu uzturu. Gan kvantitatīvi, gan kvalitatīvi. Tāpat jāskatās, lai ēdienreizes nav lielas, lai tās nerada vēdera uzpūšanos utt. nepatīkamos kosmētiskos efektus (t.i., vēders izskatās lielāks un apaļš tikai dēļ kuņģa piepildījuma). Jātrenē preses muskulatūra. Jāpārbaudās vai nav kāda slimība. Savukārt, ja ir vēlme redzēt preses muskulatūras kubikus, tad vajag nevis intensīvi šo muskuļu grupu trenēt, bet gan vienkārši padarīt to redzamu ar zemādas tauku procenta samazināšanu.

Ir ko piebilst?